Klankatlas

Stiltegebieden

l
r
stiltegebied kempen-broek

Genieten van stilte en natuurlijke omgevingsgeluiden

Stiltegebieden zijn unieke plekken in Vlaanderen en Nederland waar nog plaats is voor stilte. Belgisch Limburg telt drie erkende gebieden met een stiltelabel. In Nederland ligt het aantal nog een stuk hoger, met 31 stiltegebieden in Limburg alleen al.

‘Stilte’ staat hierbij niet gelijk aan een totale afwezigheid van geluid, maar duidt op een aangenaam en organisch geheel van geluiden die in het gebied passen en niet verstorend zijn. De natuur vult de stilte met natuurlijke geluiden en juist dit natuurlijk concert is rustgevend en inspirerend. Vanwege de voortdurende aanwezigheid van artificieel geluid in onze dagelijkse leefwereld, zowel mechanisch, elektrisch als digitaal, stijgt de vraag naar stilte en onverstoorde, natuurlijke soundscapes.

Toch staan rustige plekjes meer en meer onder druk. Om die reden ontwikkelde de Vlaamse Overheid beleid rond stiltegebieden. Hiervoor introduceerde ze een kwaliteitslabel met sterren. Met Gerhagen (Tessenderlo), Kempen-Broek (Bocholt, Bree en Kinrooi) en Zwarteput (Bilzen, Lanaken en Zutendaal) heeft Limburg drie erkende stiltegebieden. Voor Hoogbos-Snauwenberg (Voeren) loopt de aanvraagprocedure nog. Ook de Nederlandse regering neemt maatregelingen tegen geluidshinder en ter bescherming van hun stiltegebieden.

Stiltegidsen nemen je graag mee voor een begeleide stiltewandeling. Je maakt kennis met het geluid van de stilte. Het is niet de bedoeling dat iedereen zwijgt, maar dat je de geluiden die eigen zijn aan de natuur leert kennen. Met diverse toestellen zoals stethoscopen en decibelmeters luister je naar het ruisen van de wind, het kabbelen van een beekje, het zoemen van een bij en zelfs de sapstroom van een boom.

In Belgisch Limburg kan je een geleide stiltewandeling reserveren bij het Provinciaal Natuurcentrum Limburg: http://www.limburg.be/Limburg/Natuurcentrum/Natuurcentrum-Meta/Natuurcentrum-Meta-Dienst/Diensten-Provinciaal-Natuurcentrum/Diensten-Provinciaal-Natuurcentrum-Loket/stiltewandelingen.html

Terug