Klankatlas

Het Geluid van Hasselt-Genk

l
r
de unie van hasselt-genk
hasselt
genk

Op zoek naar de akoestische identiteit van de Limburgse kernsteden

Musica, z33 en C-Mine Cultuurcentrum bouwden in 2014 een akoestische brug tussen Hasselt en Genk.

Het Geluid van Hasselt-Genk is het auditieve luik binnen het ambitieuze kunstproject De Unie Hasselt-Genk, dat de twee steden op artistieke wijze met elkaar verbindt. Voor Het Geluid gaan de organiserende partners Musica (Neerpelt), Z33 (Hasselt) en C-Mine Cultuurcentrum (Genk) op zoek naar de akoestische identiteit van Hasselt en van Genk. Hoe klinken deze steden? Welke geluiden typeren hun cultuur, taal en inwoners?

De verschillen tussen Hasselt en Genk kan je niet alleen zien, maar ook horen: de pittoreske shoppingsstad Hasselt klinkt anders dan de multiculturele industriestad Genk. Elke stad heeft haar eigen, unieke urban soundscape en akoestische kwaliteiten. De laatste decennia groeien Hasselt en Genk hoe langer hoe meer naar elkaar toe, zowel geografisch als socio-cultureel. De twee grootste steden in Limburg liggen slechts op een boogscheut van elkaar en profileren zich meer en meer als gemeenschappelijke metropool. Om die reden gaat Het Geluid van Hasselt-Genk ook op zoek naar de elementen die de steden verbinden, om zo een akoestische brug te slaan tussen Hasselt en Genk.

Het Geluid van Hasselt-Genk bestond uit drie deeltrajecten:

PERFORMANCE 5 OKTOBER 2014

Het hoogtepunt van Het Geluid van Hasselt-Genk is een totaalspektakel in openlucht aan de tuikabelbrug over het Albertkanaal, een symbolische plek halfweg tussen Hasselt en Genk. Het evenement vond plaats op 5 oktober 2014. Componist en dirigent Wim Henderickx schrijft voor deze gelegenheid een nieuw werk met twee ‘stads-tunes’ die aan de brug tot één muzikaal geheel zullen versmelten. Voor deze performance werd een oproep gedaan naar lokale muzikanten, fanfares, harmonies, orkesten, bands, dj’s, beiaardiers, maar ook op andere ‘klankenmakers’, zoals supporterskoren, sirenes of schoolgroepen. Een reportage werd uitgezonden op Op12: https://www.youtube.com/watch?v=Qp4tTNVCMDg

ATELIER DE STAD HASSELT-GENK

Atelier De Stad is een format van Canvas waarin nagedacht wordt over de stad van morgen. In 5 ‘stadsateliers’ werken kunstenaars, architecten, stadsplanners, designers, filosofen en wetenschappers, jong of oud, amateur of professioneel samen aan ingrepen die de stad  simpelweg beter maken. Eén van die ateliers is Atelier de Stad Hasselt-Genk. Voor Atelier de Stad Hasselt-Genk gaan zes jonge (geluids)kunstenaars op zoek naar het akoestische DNA van Hasselt en Genk. Samen of individueel pluizen ze de steden uit en maken ze hun structuur hoorbaar. De documentaires werden in het najaar van 2014 uitgezonden. Klik hier voor meer info over Atelier De Stad Hasselt-Genk.

MIJN GELUID

Wij zijn ook geïnteresseerd in jouw geluid van Hasselt en Genk. Stuur ons geluiden, soundscapes, muzikaal erfgoed en andere akoestische ervaringen en draag bij tot een auditieve map van Hasselt en Genk. Stuur ons jouw geluid!

Met de steun van Provincie Limburg.

Terug