Klankatlas

David Helbich – self-performative audio walks

l
r

Performatieve luisterwandelingen in de stad

Kunstenaar David Helbich creëerde experimentele audio-guides voor verschillende steden in België en Nederland.

David Helbich (°1973) is een Duitse kunstenaar die woont en werkt in Brussel. TRACKS is een collectie van audio-guides en partituur-stukken die door iedereen uitgevoerd kunnen worden in de publieke ruimte, op elk tijdstip van de dag. Elke van zijn TRACKS wordt aangepast aan een reeks locaties in een specifieke stad. In België en Nederland creëerde hij TRACKS voor drie steden:

BRUSSELS TRACKS

 

KORTRIJK TRACKS

 

MAASTRICHT TRACKS

 

We kennen ze allemaal: mensen met koptelefoons die al dan niet gehaast door de straten dwalen. David Helbich stuurt je gewapend met MP3-speler en oortjes de stad in. Hij voorziet verschillende ‘tracks’ bij verschillende plaatsen in de stad.

Het verschil met alle andere geïsoleerde koptelefoon-mensen? Bij deze geluidswandeling ben je geen onzichtbare stedeling met muziek in je oren, maar wordt er iets meer gevraagd: bij elke ‘track’ horen instructies voor je luisterhouding en je eigen performative bijdrage. Met je hoofd systematisch van links naar rechts draaiend en je handen langs je oren of met twee handen een muur strelend en de koptelefoon dwars op je voorhoofd wordt dit een bijzondere ervaring: complex en specifiek, avontuurlijk en contemplatief.

Tekst: http://www.beursschouwburg.be

Dit project werd gerealiseerd binnen het Resonance Netwerk: http://www.resonancenetwork.eu/

David Helbich maakte ook andere performatieve luisterwandelingen:

Head and Phones, Land and Scape, Night or Day, All one Shape (Eupen)

 

OUT-SIDE-IN (Elsene, Brussel)

Terug