Klankatlas

Atelier de Stad Hasselt-Genk

Joris Gielen creëerde een sound map met klanken uit Hasselt en Genk

Voor het project Atelier de Stad Hasselt-Genk trok geluidskunstenaar Joris Gielen met opnametoestel de steden Hasselt en Genk. Dit resulteerde in acht soundscapes die inzicht geven in het akoestische DNA van deze Limburgse kernregio. Een samenwerking tussen Musica, z33 en C-Mine Cultuurcentrum.

Geluidskunstenaar Joris Gielen over zijn sound map:

“Het uitgangspunt bij aanvang van Atelier de Stad Hasselt-Genk bestond erin om een aantal minicomposities te creëren, elk gelinkt aan een locatie. Doorheen het proces ben ik me steeds bewuster geworden van het verkeer dat je op bijna op elke locatie hoort. Het verkeer, en dan vooral de auto, is nu zowaar de rode draad doorheen het stuk geworden die de verschillende minicomposities verbindt tot één geheel. En dit door nauwelijks zelf de hoofdrol op te nemen, maar louter als dienende rol fungeert. Vergelijkbaar met de realiteit waarbij je het wegennet en zijn verkeer ook kan interpreteren als de binding tussen alle verschillende locaties.

Voor de individuele composities ben ik steeds vertrokken vanuit het opgenomen materiaal. Per locatie heb ik de voor mij meest interessante geluiden geselecteerd en het klankkarakter bepaald. Bijvoorbeeld de opnames van de autoring leveren heel langzame en vloeiende klanken op van de voorbijrijdende auto’s. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de opnames van het skatepark dat zich net laat kenmerken door zijn heel diverse korte staccato klanken. Zo heeft iedere locatie en compositie dus een andere identiteit.

Toch is de aanpak van componeren bij ieder stuk dezelfde. Ik heb getracht om steeds balans te vinden tussen realiteit en een meer abstracte visie daarop. De bedoeling, al dan niet gelukt, is om een bepaalde herkenning op te wekken door duidelijke kenmerken van een locatie te laten horen, maar die op bepaalde momenten vervaagd of ontnomen wordt door meer abstracte bewerkingen van het bronmateriaal.”

Terug

Project delen

t
f

Meer informatie

Opdrachtgevers

Musica, Impulscentrum voor Muziek
Z33, Huis voor Actuele Kunst
C-Mine Cultuurcentrum