Klankatlas

Over Ons

Klankatlas

Klankatlas is een Vlaams-Nederlands platform voor klankbeleving in de publieke ruimte. Voor liefhebbers van geluidskunst en muzikaal erfgoed.

Het platform verenigt klankpunten en luisterwandelingen op een virtuele kaart en inspireert tot reële klankervaringen in de openbare ruimte.

Klankatlas maakt geen onderscheid tussen klankkunst, erfgoed of andere vormen van klankbeleving: soundscapes, beiaarden, klankinstallaties, stiltegebieden, manuscripten, muziekinformatiecentra of muzikale straatnamen.

Ontdek plaatsen met een bijzondere akoestische of muzikale waarde in jouw gemeente. Of trek er op uit en verken het akoestische DNA van een andere regio.

 

Partners in geluid

Klankatlas is een initiatief van Musica, Impulscentrum voor Muziek (Neerpelt), en Intro in situ (Maastricht) in het kader van interregionale samenwerking tussen Belgisch en Nederlands Limburg. Vanaf 2016 breidt het platform uit naar heel Vlaanderen, Brussel en Nederland via een unieke samenwerking van kunsten- en erfgoedorganisaties uit België en Nederland:

 

Een handige website voor thuis of mobiel

De website is opgebouwd uit vier onderdelen:

  • Kaart: geeft een overzicht van alle klankpunten
  • Blog: biedt extra achtergrondinformatie bij projecten, interviews met kunstenaars of relevante artikels
  • Projecten: groepeert klankpunten die samen een project vormen of thematisch bij elkaar aansluiten
  • Routes: verenigt klankroutes die je te voet of met de fiets kan verkennen

 

Luisteren in het landschap

Meerdere klankpunten vormen samen klankroutes. Sinds 2013 bouwt Klankatlas een netwerk uit van klankroutes. Dit zijn wandelingen of fietsroutes waarbij je door het landschap wordt geleid aan de hand van geluid, muziek of luisteroefeningen. Met mobiele app of slechts met je eigen oren. Naast het samenbrengen van bestaande klankroutes produceert Klankatlas ook zelf klankroutes, i.s.m. app-ontwikkelaar Yvan vander Sanden: Curvices (2013), Klankroute Maasland (2014), Songs for a Landscape (2014) en Klankroute Wereldoorlog I (2015).

 

Geef ons een tip!

Klankatlas is er voor iedereen die actief is op gebied van klankkunst, muziek, auditieve cultuur en muzikaal erfgoed. Ook jij kan een steentje bijdragen tot een rijkere Klankatlas. Ken je een plek met een erg bijzondere akoestiek?  Repeteert bij jou om de hoek een fanfare met geschiedenis? Of ontbreekt in Klankatlas informatie over belangrijk muzikaal erfgoed? Geef ons een tip via info@musica.be

 

Het design van de Klankatlas werd ontworpen door Stoere Binken Design: www.stoerebinken.nl/werk/klankatlas. De technische ondersteuning werd verzorgd door Compiler Internet Solutions.

Een initiatief van Musica, Impulscentrum voor Muziek, en Intro in situ, met de steun van de provincies Belgisch en Nederlands Limburg in het kader van interregionale samenwerking.

WebMus_pl_logo_msv_zw        WebMus_1_multipart_xF8FF_3_logoPL_outline(logoprovNL)

Musica

Tel +32 11 61 05 10

E-mail

Website

Toekomstlaan 5b

3910 Neerpelt

België

Intro In Situ

Tel +32 11 61 05 10

E-mail

Website

Capucijnengang 12

6211 RV Maastricht

Nederland

Subsidiegevers

Klankatlas wordt gesubsidieerd door:

Met medewerking van

Klankatlas wordt ondersteund door: