Klankatlas

Windribbon

l
r
windribbon - leif brush / guy de bièvre & sofia von bustorff
windribbon - leif brush / guy de bièvre & sofia von bustorff
windribbon - leif brush / guy de bièvre & sofia von bustorff

Windribbon (2013) is een gereconstrueerde geluidsinstallatie van Leif Brush in Klankenbos (Neerpelt). De reconstructie is een initiatief van Guy De Bièvre en Sofia von Bustorff in overleg met de kunstenaar. De technische ondersteuning werd verzorgd door Johan Vandermaelen.

In zijn achtertuin ontwierp Leif Brush in 1975 de Windribbon, een opgespannen messinglint van 0.8 mm dik en 1 cm breed. Het originele exemplaar was 60 meter lang en was bevestigd tussen twee berken. Enkele met bijenwas aangebrachte contactmicrofoons en een accelerometer versterkten het geluid van het trillende lint. De replica in Klankenbos – die een eerste incarnatie kreeg tijdens Klinkende Stad/Festival van Vlaanderen in Kortrijk in 2012 – is heel getrouw. Zo wordt gebruik gemaakt van één van  de contactmicrofoons (Shadow) en van een accelerometer die gebruikt werden bij de oorspronkelijke Windribbon.

In de eerste plaats wordt de Windribbon, zoals zijn naam het zegt, door de wind tot trillen gebracht. Veel meer dan een snaar of draad is het messinglint gevoelig voor wind, rechtstreeks en onrechtstreeks (bijvoorbeeld door de beweging van de bomen waartussen het opgespannen is). Verder vangt de Windribbon akoestische trillingen op en heeft ook neerslag een invloed op het geluid van de installatie.

Leif Brush (°1932, Verenigde Staten) werd geboren in Bridgeport, Illinois. Na een korte carrière als radiomaker ging hij eind jaren 60 kunst studeren aan de School of the Arts Institute of Chicago. Hij probeerde er verschillende disciplines (schilderen, beeldhouwen, zeefdruk, enz.) om uiteindelijk zijn eigen vak te beginnen: ‘audible constructs’. Sommige van de werken die hij als student realiseerde bevatten reeds de elementen die een centrale rol zouden spelen in zijn latere œuvre. Zo bouwde hij onder meer een reusachtige windharp op het dak van de school.

Brush werd professor aan de universiteit van Minnesota, en zou dat blijven tot aan zijn pensioen. Hij ontwikkelde gradueel zijn ‘Permanent Forest Terrain Instruments’. De beboste achtertuin aan zijn woning was het atelier waar hij onder meer Tree Harps, Signal Discs, Whistlers en Windribbon bouwde. Het waren stuk voor stuk omvangrijke klankinstallaties die reageerden op weer en wind. Om de klanken van deze installaties de wereld in te sturen deed hij beroep op diverse telecommunicatiemedia, gaande van telefoon en radio tot satelliet. Hoewel hij sprak over ‘permanente installaties’, was het altijd zijn bedoeling om de werken uiteindelijk opnieuw uit de natuur te verwijderen en te recycleren. Het resultaat was dat er tegen het einde van de twintigste eeuw niets meer overbleef, buiten uitvoerige documentatie.

Klankenbos, een unieke verzameling klankkunstwerken in openlucht

Windribbon maakt deel uit van Klankenbos. Klankenbos is een collectie klankkunstwerken in openlucht, uniek in Europa. Het parcours prikkelt om op een heel bewuste manier met geluid en stilte om te gaan. Je kan Klankenbos het hele jaar door gratis en op eigen houtje verkennen. Van maart tot oktober organiseert Musica in Klankenbos allerlei activiteiten voor jong en oud: rondleidingen, workshops, muzikale schattentochten, enz.

Klik hier voor meer informatie over Klankenbos.

Terug

Klankpunt delen

t
f

Meer informatie

Kunstenaar(s)

Guy De Bièvre, Johan Vandermaelen, Leif Brush, Sofia von Bustorff

Handige Links

musica.be

guydebievre.org

Onstaansdatum

2013

Locatie

Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt

Openingstijden

Vrij toegankelijk