Klankatlas

Pour Les Anges

l
r
pour les anges - stijn demeulenaere
pour les anges - stijn demeulenaere
pour les anges - stijn demeulenaere
pour les anges - stijn demeulenaere
pour les anges - stijn demeulenaere

Pour Les Anges (2011) is een soundscape die Stijn Demeulenaere maakte in opdracht van Musica, Impulscentrum voor Muziek.

In Limburg vind je prachtige landschappen, uitgestrekte velden en boomgaarden. De leem- en zandleemgronden in het zuiden en midden van de provincie maken de regio uiterst geschikt voor landbouw. ’s Zomers ruik je tussen velden met wuivende korenaren vers gemaaid graan, een oud symbool van welvaart, leven en vruchtbaarheid, … altijd positief, basisproduct van brood en pasta. Potentieel goddelijk na gisting en destillatie. Schotten en Limburgers weten dat.

In zijn soundscape Pour les Anges spitst Stijn Demeulenaere zich toe op de 19e-eeuwse installatie van het jenevermuseum in Hasselt. Een fascinerende machine die piept, kraakt, hissst, blaast, puft, blaft en fluit.

Vroeger telde bijna elk Limburgs dorp een jeneverstokerij. Ze waren onlosmakelijk verbonden met het hele sociale leven: boeren leverden het graan, de ossen werden vetgemest met de bijproducten die overbleven uit het stookproces en er waren natuurlijk de dorpskroegen. Historisch gezien is jenever – net zoals de mijnen – iets typisch Limburgs. Vandaag zijn die dorpsstokerijtjes verdwenen, maar de Limburgse jenevertraditie blijft in leven.

“Pour les anges”, zegt men over het deel van de alcohol dat vervliegt tijdens het rijpen van de jenever: het deel voor de engelen. Het is een mooie metafoor voor het langzame verdwijnen van het jeneverstoken in Limburg.

Met dank aan het Nationaal Jenevermuseum Hasselt, Jan Kempeneers en Pauwel De Buck.

Stijn Demeulenaere (°1978, België) is radiomaker, geluidskunstenaar en muzikant. Hij studeerde sociologie, culturele studies en audiovisuele kunsten (optie radio). Demeulenaere was dramaturg voor Archipel, redacteur voor Jan Fabre en werkte als journalist voorj Radio 1 en Klara (VRT). Hij speelde ook in het improvisatiecollectief Karen Eliot. Hij debuteerde als audiokunstenaar met zijn installatie SmallTalk op het Burning Ice Festival in het Kaaitheater (2009).  Demeulenaere maakt installaties, soundscapes en soundtracks. Recent is hij veel bezig met dans.

Lees het interview met Stijn Demeulenaere over Pour Les Anges.

Beluister ook de andere soundscapes van Belgisch Limburg.

Terug

Klankpunt delen

t
f

Meer informatie

Kunstenaar(s)

Stijn Demeulenaere

Onstaansdatum

2011

Locatie

Witte Nonnenstraat 19, 3500 Hasselt