Klankatlas

Muziekdozen

l
r
muziekdozen -  moniek darge
muziekdozen -  moniek darge
muziekdozen -  moniek darge
muziekdozen -  moniek darge

Muziekdozen (2005) is een mobiele klankinstallatie van Moniek Darge in Klankenbos (Neerpelt).

De collectie Muziekdozen in Klankenbos vertelt een poëtisch audiovisueel verhaal, bezit stille klanken, subtiele reflecties en een vleugje bevrijdende kitsch. Op rommelmarkten kijkt Moniek Darge steeds uit naar interessante dozen en onderdelen. Tijdens de visuele vormgeving ervan vullen haar oren zich vervolgens traag maar zeker met wonderlijke geluiden. Via de stuk voor stuk unieke creaties kunnen toeschouwers rondreizen in een fascinerend en spannend audiovisueel universum.

Als mobiele klankinstallatie vormen de Muziekdozen van Darge het uitgangspunt voor het spel Muzikale Schattentocht in Klankenbos. Het spel bestaat erin schatten op te graven aan de hand van een verhaal dat zich afspeelt op het domein Dommelhof waar lang geleden een bijzondere man woonde.

Moniek Darge (°1952, België) studeerde notenleer en viool aan het Conservatorium van Brugge, schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent en kunstgeschiedenis, filosofie en moraalwetenschappen aan de Gentse Universiteit. Ze is hoofdzakelijk actief als componiste, violiste en performer. Hiernaast specialiseerde ze zich als medebeheerder van Stichting Logos in soundscapes en live-art performances. Tevens is ze actief bij Stichting Logos van Godfried-Willem Raes in Gent, onder andere in het Logos Duo. Darge bouwde licht- en klanksculpturen, installaties, muziekinstrumenten en werkt sinds jaren aan alternatieve muziekdoosjes die ze ook in performances gebruikt. In 1997 kreeg zij met het Logos Duo de titel van Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. Darge schrijft regelmatig artikels voor publicaties en organiseert eveneens tentoonstellingen. Ze doceert het vak etnische muziek, kunstgeschiedenis en projectseminaries over beeldende kunst en muziek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Koninklijk Conservatorium van Gent. Ook aan buitenlandse universiteiten geeft zij als gastdocente regelmatig voordrachten.

Klankenbos, een unieke verzameling klankkunstwerken in openlucht

Muziekdozen maakt deel uit van Klankenbos. Klankenbos is een collectie klankkunstwerken in openlucht, uniek in Europa. Het parcours prikkelt om op een heel bewuste manier met geluid en stilte om te gaan. Je kan Klankenbos het hele jaar door gratis en op eigen houtje verkennen. Van maart tot oktober organiseert Musica in Klankenbos allerlei activiteiten voor jong en oud: rondleidingen, workshops, muzikale schattentochten, enz.

Klik hier voor meer informatie over Klankenbos.

Terug

Klankpunt delen

t
f

Meer informatie

Kunstenaar(s)

Moniek Darge

Onstaansdatum

2005

Locatie

Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt

Openingstijden

Enkel toegankelijk onder begeleiding. Contacteer Musica, tel. +32 11 610 510.