Klankatlas

Maasweg

l
r

Maasweg (2011) is een soundscape die Stéfan Piat maakte in opdracht van Musica, Impulscentrum voor Muziek.

Het uitgangspunt voor deze compositie was de zogenaamde ‘Grensmaas’. Dit is het gedeelte van de Maas dat als een natuurlijke grens fungeert tussen Belgisch en Nederlands Limburg. De Grensmaas is ruim 40 kilometer lang en loopt op de Belgische oever vanaf Lanaken tot in Kessenich. Aan de Nederlandse zijde loopt de Grensmaas van Maastricht en Stevensweert.

Stéfan Piat maakte gebruik van de techniek van ‘field recordings’ om interessant Limburgs geluidsmateriaal te verzamelen. Hij stapte het gebied van de Grensmaas af en ging op zoek naar bijzondere klanken die deze omgeving typeren. De luisteraar hoort in Maasweg niet alleen kabbelend water, maar ook stemmen van voorbijgangers en natuurlijke omgevingsgeluiden, zoals vogels. Het werk nodigt op die manier uit om stil te staan bij eenvoudige en alledaagse klanken op een doodgewone plek.

Stéfan Piat (1979) werd geboren in Frankrijk, maar woont en werkt in Brussels. Hij experimenteert met uiteenlopende media, gaande van film, fotografie, geluid, video tot multimedia-installaties. In zijn werk onderzoekt hij de relatie tussen de menselijke ervaring en een specifieke locatie. De voorbije jaren was hij artist-in-residence bij o.a. Overtoon en Q-o2.

Beluister ook de andere soundscapes van Belgisch Limburg.

De soundscape van Stéfan Piat kreeg ook een plaats in de grensoverschrijdende Maasfietsroute.

Lees meer over Klankroute Maasland op de Klankatlas.

Terug

Klankpunt delen

t
f

Meer informatie

Kunstenaar(s)

Stéfan Piat