Klankatlas

Innerground – interview met Jan Kocur

Daniels en Goradesky gingen voor Musica op zoek naar de verloren geluiden en akoestische herinneringen van de mijnbouw in Genk.

Aan de hand van gesprekken met ex-mijnwerkers van Winterslag (nu C-Mine in Genk) probeerden ze de herinneringen aan het mijnverleden opnieuw op te graven. Ze peilden naar verhalen, impressies en emoties, met bijzondere aandacht voor auditieve herinneringen.

Jan Kocur (72), een man van Poolse afkomst, ging aan het werk als opzichter in de mijn om zijn familie financieel te ondersteunen. Hij spreekt verschillende talen, hij is een goed verteller en komt met leuke anekdotes voor de dag.

Innerground werd mogelijk gemaakt met de steun van STROOM, de cultuursubsidie voor beloftevol talent van de provincie Limburg en met begeleiding van Musica – Impulscentrum voor Muziek.

Filip Daniels (°1980, België) is grafisch designer. Hij nam deel aan tentoonstellingen met verschillende interactieve installaties, visuals en geluidscomposities. Zijn interesse in (subjectieve) mapping leidde tot zijn eerste experimenten met klank. Het verlangen om klank te hanteren als een middel om de atmosfeer van een omgeving te capteren, werd het startpunt voor zijn onderzoek naar vaardigheden van echolocatie (kijken doorheen luisteren).

Carolina Goradesky (°1982, Brazilië) studeerde architectuur en stedenbouwkunde in Brazilië en reisde daarna naar Brussel om zich aan het Sint-Lukas te specialiseren in nieuwe media. Sinds 2008 ontwerpt ze scènes voor theater, festivals, concerten en andere evenementen (zoals Rio de Janeiro Fashion Week). De laatste jaren focust ze zich meer en meer op geluidskunst: hoe kan technologie aangewend worden om de relatie tussen geluid en ruimte te onderzoeken; in welke mate spelen klank en geheugen een rol in de relatie tussen mens en ruimte? Goradesky is momenteel gevestigd in Brussel.

Klik hier voor meer info over Innerground.

 

Terug

Klankpunt delen

t
f

Meer informatie

Kunstenaar(s)

Carolina Goradesky, Filip Daniels

Onstaansdatum

2012