Klankatlas

Hasseltse Bands, 1945-2000

l
r
hasseltse bands, 1945-2000

Hasseltse Bands, 1945-2000 is een tentoonstelling over het Hasseltse muziekleven in de tweede helft van de twintigste eeuw. De expo loopt van 1 februari tot 25 mei 2014 in Het Stadsmus, het stadsmuseum van Hasselt.

Jongere generaties trekken de oren open, als ze horen dat het Hasselt van de Muziekodroom en Pukkelpop al decennialang eerder bestond: met «nen djas» als voorloper voor een goeie dj-set in kleine kring en zoektochten à la The Voice, die toen gewoon nog «crochets» heetten. En wat is dan wel het verschil tussen ten dans spelen of een dj-set? Ook voor de krasse knarren onder ons is muziek altijd een goed excuus geweest om even aan het voortkabbelende geroezemoes van alledag te ontsnappen. Muziek als een venster op de wereld, niks zo verleidelijk om over de stadsmuren te gluren als een goeie song.

Van de compacte maar uitgelaten sfeer van een thé dansant, tot de massale overrompeling van Pukkelpop: Hasselt heeft het de afgelopen zeventig jaar allemaal horen passeren. De sympathieke amateurmuzikant, de handen achter de knoppen die voor airplay en opnames zorgen, de vooruitdenkende ster, die Hasselt misschien wel ooit te klein voor hem zou durven noemen,… Allemaal hebben zij Hasselt gevormd tot hoe het nu klinkt, met ruimte en plek voor alle variaties op het thema, … zolang het maar goesting geeft om te dansen!

Via tientallen interviews met ex-bandleden en andere bevoorrechte getuigen trachten we een stuk muzikale geschiedenis van onze stad te reconstrueren voor de periode tussen 1945 en 2000. Zeker voor de bands van direct na de oorlog was deze zoektocht belangrijk omdat deze verhalen dreigen uit de herinnering te verdwijnen. De oogst aan populaire bands is indrukwekkend : meer dan 100 konden worden geregistreerd en hun belang genoteerd. Aan de hand van een rijk geïllustreerd boek en een prachtige tentoonstelling wordt een stuk immaterieel erfgoed terug blijvend in de herinnering gebracht.

Er verschijnt ook een publicatie ‘Hasseltse Bands, 1945-2000’. Het boek is te verkrijgen in Het Stadsmus (Guido Gezellestraat 2), bij muziekhandel Jacky Claes Hasselt-Genk en in de Limburgse Standaard Boekhandels.

Bron:  http://www.hetstadsmus.be

Terug

Klankpunt delen

t
f

Meer informatie

Handige Links

hetstadsmus.be

Locatie

Guido Gezellestraat, 2 hasselt