Gerrit Valckenaers creëerde een luisterwandeling aan de 'Doodendraad' in Hamont-Achel. De compositie kan worden ervaren via een mobiele applicatie en maakt deel uit van Klankroute Wereldoorlog I (Noord-Limburg).

"> Klankatlas  •  Gerrit Valckenaers – De Draad

Klankatlas

Gerrit Valckenaers – De Draad

l
r

Gerrit Valckenaers creëerde een luisterwandeling aan de 'Doodendraad' in Hamont-Achel. De compositie kan worden ervaren via een mobiele applicatie en maakt deel uit van Klankroute Wereldoorlog I (Noord-Limburg).

De luisterwandeling ligt aan de reconstructie van de ‘Doodendraad’ in Hamont-Achel. De wandeling maakt deel uit van de Klankroute Wereldoorlog I (Noord-Limburg), waarvoor ook Benjamin Van Esser (BE), Cilia Erens (NL) en Bart van Dongen (NL) locatie-gebaseerde composities schreven. Meer info over de klankroute met GPS-app op Klankatlas: http://www.klankatlas.eu/routes/klankroute-wereldoorlog-i-noord-limburg/ Alle wandelingen kunnen best gedaan worden met hoofdtelefoon of oortjes.

De Draad

Om de lokale en Belgische geschiedenis van WO I  open te trekken naar de wereld en de actuele problematiek van grenzen en muren heb ik in mijn soundscape ook verwijzingen naar de muren van Berlijn en Gaza en naar Lampedusa gemaakt.

De spanning van het aan de overkant geraken, naar een land dat niet het beloofde land is, maar wel een veiliger oord …

In de soundscape hoer je o.a. geluiden van overlevenden van Lampedusa, het neerhalen van de muur van Berlijn, en geluiden opgenomen vanuit het appartement van Wolf Biermann vlakbij de Berlijnse muur, tunnelgravers onder de muur van Gaza en drones boven Gaza .

Dank aan Annelies Belis voor hulp bij het bepalen van de coördinaten.

Gerrit Valckenaers

Bio Gerrit Valckenaers

Stel je het beeld voor van een strandjutter, die al wat de deining van de zee heeft afgeworpen, op zijn bruikbaarheid test en het vervolgens op zak steekt. Gerrit Valckenaers is zo’n strandjutter.

Hij gaat de straat op, kijkt, luistert, met een groot oor voor wat rond zich gebeurt: hij pikt straatgeluiden op, stemmen van mensen, voetstappen, het geluid van een afbraak.

Valckenaers’ instrumenten zijn dan ook niet alleen piano, klarinet, saxofoon, percussie, elektrisch orgeltje, harmonium, sampler, elektronica, enzovoort, maar evenzeer gestemde spiegelscherven, kapstokken, een fietswiel, een beddenbak, een kom met water, stenen, allerhande rommel en grof huisvuil.

Het theatrale en visuele van zijn muziek maakte hem tot een veelgevraagd  componist voor theater en dans, voor o.a. Braakland/ZheBilding (o.a. Hebzucht, Hitler is dood, De Vreemdeling), Elvis Peeters, Pascale Platel (o.a. De Koning van de Paprikachips en Ola Pola Potloodgat), Fabuleus, Kopergietery, Lazarus, Bronks, IrmaFirma, Ballet Dommage, Davis Freeman & Random Scream en Mole Wetherell (Reckless Sleepers).

Als radiomaker voor Klara is Gerrit Valckenaers muzieksamensteller voor programma’s Late Night Lab, Valckenaers & Vanhoudt en Mixtuur, goed voor een eclectische blik op alle hedendaagse muziekvormen.  Hij is ook leraar muziekgeschiedenis aan het Stedelijk Conservatorium van Hasselt en gastdocent aan de Artesis Hogeschool en het Lemmensinstituut.

Terug

Klankpunt delen

t
f

Meer informatie

Locatie

Ruiterstraat, Hamont-Achel

Openingstijden

Altijd toegankelijk