Klankatlas

FluisterOren

l
r
fluisteroren - baudouin oosterlynck
fluisteroren - baudouin oosterlynck
fluisteroren - baudouin oosterlynck

FluisterOren (2005) is een mobiele geluidsinstallatie van Baudouin Oosterlynck in Klankenbos (Neerpelt).

Met de term ‘prothesen’ verwijst men in de medische wereld naar de kunstmatige vervanging of correctie van lichaamsdelen. De mobiele klankinstallatie FluisterOren omvat in navolging van dit idee een reeks glazen prothesen die als kunstwerk werden ontworpen om klanken op te vangen die men door tekortkomingen en onvolmaaktheden van het menselijke gehoor normaalgezien niet kan waarnemen. FluisterOren voorziet als het ware in ‘luisteruitrusting’ die het publiek als artificiële organen kan testen.

De dieperliggende vraag die zich bij deze klankinstallatie opdringt is waarin het lichaam precies tekort schiet en welk instrumentarium dan nodig is om dit gebrek te compenseren. FluisterOren tracht de oren daarom te benaderen als een orgaan dat geluid kan voelen. Niet zomaar alledaags geluid, maar wel klanken die moeilijk in een categorie onder te brengen zijn zoals deze die ontstaan vanuit stilte en enkel gehoord kunnen worden door mensen die er bewust naar zoeken. Het kunstwerk wil zo aanzetten tot het speuren naar pure, subtiele vibraties doorheen de lucht in tegenstelling tot de dagelijkse overweldigende klankbeelden van liedjes, conversaties, industrieel geluid, auto’s, … die ons omringen. De voorwerpen van Baudouin Oosterlynck zetten in deze zin misschien wel een stap terug door het primitieve geluid op te vangen en hoorbaar te maken. De prothesen zijn dus te begrijpen als apparaten om de gevoeligheid voor het originele geluid te herontdekken. De betekenis van FluisterOren ligt volledig in het gebruik ervan tijdens het ontdekken van bijna onhoorbare klanken.

Baudouin Oosterlynck (°1946, België) is al meer dan dertig jaar bezig met het zoeken naar de essentie van luisteren en horen. Vanuit een bijna naïeve verwondering bestudeert hij voortdurend diverse facetten van akoestiek. Geen mogelijkheid blijft daarbij onbenut om te achterhalen hoe geluid tot ons komt of hoe we dat proces kunnen beïnvloeden. Ook de stilte intrigeert hem, want voor het vinden van variaties in stilte en echte stilte legde hij te voet en per fiets gedurende vele jaren meer dan 10 000 kilometer af. Sinds 1975 ontwikkelde Oosterlynck zich als autodidact tot klankkunstenaar. Hij ontwierp tot nu toe ongeveer 180 ‘opera’ waaronder om en bij de 60 muziekinstallaties en 50 ‘hoorinstrumenten’ die het accent leggen op de relatie tussen stilte, klank en geluid. Zijn werk wordt vaak getoond tijdens zowel solo- als groepstentoonstellingen in België, maar ook op andere plaatsen in Europa en daarbuiten. Verder geeft hij regelmatig performances waarin hij architectonische aspecten van ruimtes ten volle benut. Recent werd de muziek die hij tussen 1975-1978 in de vorm geprepareerde improvisaties creëerde, gedigitaliseerd en uitgebracht door Metaphon.

Klankenbos, een unieke verzameling klankkunstwerken in openlucht

FluisterOren maakt deel uit van Klankenbos. Klankenbos is een collectie klankkunstwerken in openlucht, uniek in Europa. Het parcours prikkelt om op een heel bewuste manier met geluid en stilte om te gaan. Je kan Klankenbos het hele jaar door gratis en op eigen houtje verkennen. Van maart tot oktober organiseert Musica in Klankenbos allerlei activiteiten voor jong en oud: rondleidingen, workshops, muzikale schattentochten, enz.

Klik hier voor meer informatie over Klankenbos.

Terug

Klankpunt delen

t
f

Meer informatie

Kunstenaar(s)

Baudouin Oosterlynck

Onstaansdatum

2005

Locatie

Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt

Openingstijden

Enkel onder begeleiding te bezichtigen. Contacteer Musica, +32 11 610 510