Klankatlas

Drawing of a Landscape

l
r
glasproductie
zandontginning
lommelse sahara

Drawing of a Landscape (2011) is een soundscape die Els Viaene maakte in opdracht van Musica, Impulscentrum voor Muziek.

De ‘Lommelse Sahara’ is vandaag een mooi en vredig natuurgebied. De vreemde zandvlakte is er echter gekomen door industriële zandontginning voor de productie van glas. Els Viaene neemt de luisteraar in haar soundscape Drawing of a Landscape mee op een reis terug in de tijd: ze ging op zoek naar de geluiden die horen bij de ingrepen die de Sahara gemaakt hebben tot wat het is. Zo vermengt ze geluiden uit het productieproces van glas met natuurlijke omgevingsgeluiden die ze ter plaatse is gaan opnemen.

Niet alleen in de Lommelse Sahara, maar ook op ander plaatsen verzamelde Viaene ‘field recordigs’. In het Lommelse Glazen Huis capteerde ze tijdens een demonstratie glasblazen onder andere geluiden in de buurt van de oven en bij het vrijmaken van de stang. Ten slotte trok ze een dag op met arbeiders op een ontginningsboot om het proces van zandwinning akoestisch te kunnen documenteren.

Els Viaene (°1979, België) startte als reportage- en documentairemaakster voor de radio. Als geluidskunstenares werkt ze voornamelijk met ‘found material’ en ‘fieldrecordings’. Naast live performances en sound design voor webgaming, kunstdocumentaires en musea gaat ze in haar werk ook de confrontatie aan met specifieke gebouwen of locaties. In deze installaties worden door het specifieke gebruik en opstelling van de klank nieuwe ruimtes gecreeërd in bestaande. Hierbij lijken de fysieke begrenzingen van de ruimte te verdwijnen of net extreem benadrukt.

Lees het interview met Els Viaene over Drawing of a Landscape.

Beluister ook de andere soundscapes van Belgisch Limburg.

Terug

Klankpunt delen

t
f

Meer informatie

Kunstenaar(s)

Els Viaene

Onstaansdatum

2011