Klankatlas

Composed Nature

l
r
composed nature - staalplaat soundsystem & lola landscape architects
composed nature - staalplaat soundsystem & lola landscape architects
composed nature - staalplaat soundsystem & lola landscape architects
composed nature - staalplaat soundsystem & lola landscape architects

Composed Nature (2012) is een geluidsinstallatie van Staalplaat Soundsystem & LOLA landscape architects in Klankenbos (Neerpelt).

Vierentwintig kunstmatig aangeplante berken zijn elk voorzien van een trilmotor die vanop afstand kan worden geactiveerd. De trilling laat het bladerdek op een controleerbare wijze ritselen en genereert ruisvelden die de bezoeker omgeven. Met ogenschijnlijk passieve spelers in onze alledaagse omgeving , namelijk bomen, wordt een (boven)natuurlijke ervaring teweeggebracht.

Negen voorgeprogrammeerde composities dragen de namen van soorten winden – gaande van een zacht briesje tot een strakke wervelwind – en kunnen gestart worden met behulp van een mobiele telefoon. Simultaan oplichtende lampen zorgen s’ avonds voor een mooi lichtspel.

Hoewel het bladerdek bespeeld wordt door mens en technologie, houdt ook de natuur een deel van de touwtjes in handen. Het klankbeeld van de composities wordt namelijk sterk beïnvloed door  de weersomstandigheden, de seizoenen en het groeien van de bomen.

Composed Nature is een co-productie van Musica, Impulscentrum voor Muziek, en Z33 – Kunst in de Open Ruimte en PCT Dommelhof. Z33 – Kunst in de Open Ruimte wordt gesteund door het Fonds voor Culturele Infrastructuur van de Vlaamse Gemeenschap.

Staalplaat Soundsystem

Geert-Jan Hobijn (Nederland) is geluidskunstenaar, grafisch ontwerper en stichter van Staalplaat Soundsystem. Sinds 2000 creëren Hobijn en Staalplaat Soundsystem gigantische klankinstallaties, waarbij eenvoudige huishoudtoestellen en andere voorwerpen worden omgetoverd tot grote, mechanische orkesten. Gebruikmakend van honderden kantoorventilatoren, tientallen boenmachines of rijen wasmachines onthult Hobijn de prachtige klanken die verborgen zitten in doodgewone, alledaagse objecten. In het oeuvre van Staalplaat staat dezelfde filosofie steeds centraal: Staalplaat laat de complexe machinerie van het moderne leven eenvoudig lijken, het ontmaskert de geheimen van de technologie. Staalplaat Soundsystem organiseert ook workshops intrumentenbouw voor kinderen.

LOLA Landscape Architects

Eric-Jan Pleijster, Cees van de Veeken en Peter Veenstra (Nederland) studeerden landschapsarchitectuur aan de Wageningen Universiteit. In 2006 stichtten ze samen LOLA Landscape Architects, een bureau dat streeft naar progressieve landschapsarchitectuur. LOLA (‘LOst LAndscapes’) ontwerpt en onderzoekt landschappen die  vergeten, vervallen of in verandering zijn. Met doordachte ideeën en doelgerichte ingrepen wil LOLA die landschappen optimaliseren tot rijke, levendige en fraaie plekken. Een continue wisselwerking tussen onderzoek en ontwerp is kenmerkend voor het bureau, net als de optimistische en conceptuele benadering van projecten en de fascinatie voor nieuwe ruimtelijke fenomenen.

Klankenbos, een unieke verzameling klankkunstwerken in openlucht

Composed Nature maakt deel uit van Klankenbos. Klankenbos is een collectie klankkunstwerken in openlucht, uniek in Europa. Het parcours prikkelt om op een heel bewuste manier met geluid en stilte om te gaan. Je kan Klankenbos het hele jaar door gratis en op eigen houtje verkennen. Van maart tot oktober organiseert Musica in Klankenbos allerlei activiteiten voor jong en oud: rondleidingen, workshops, muzikale schattentochten, enz.

Klik hier voor meer informatie over Klankenbos.

Terug

Klankpunt delen

t
f

Meer informatie

Kunstenaar(s)

LOLA landscape architects, Staalplaat Soundsystem

Onstaansdatum

2012

Locatie

Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt

Openingstijden

Vrij toegankelijk