Klankatlas

Cilia Erens – Niets laat me vermoeden

Cilia Erens creëerde een luisterwandeling aan het natuurgebied Hageven in Neerpelt. De compositie kan worden ervaren via een mobiele applicatie en maakt deel uit van Klankroute Wereldoorlog I (Noord-Limburg).

De luisterwandeling kan uitsluitend beluisterd worden met oortjes of hoofdtelefoon en bevindt zich aan het natuurgebied Hageven in Neerpelt. De wandeling is te bereiken vanuit verschillende uitvalswegen. De eenvoudigste zijn:

 • Vanuit bezoekerscentrum De Wulp (Tussenstraat 10, 3910 Neerpelt): 40′ wandelafstand naar de luisterwandeling (zie kaart hieronder)
 • Vanuit de Luikerweg N74/N96 (parking Natuurmonumenten aan De Barrier): 10′ wandelafstand naar de luisterwandeling (zie kaart hieronder)

De wandeling maakt deel uit van de Klankroute Wereldoorlog I (Noord-Limburg), waarvoor ook Benjamin Van Esser (BE), Gerrit Valckenaers (BE) en Bart van Dongen (NL) locatie-gebaseerde composities schreven. Meer info over de klankroute en het downloaden van de app op Klankatlas: http://www.klankatlas.eu/routes/klankroute-wereldoorlog-i-noord-limburg/

 

Wandelkaart Hageven:

 • Volg vanuit Hageven de paars gestipelde lijn richting noorden (de wandeling start aan de grenspaal)
 • Volg vanuit de parking de blauw gestipelde lijn richting zuiden (de wandeling start aan het houten hek)

http://www.natuurpuntneerpelt.be/files/wandelkaart_hageven_2011.pdf

 

Niets laat me vermoeden

‘In de warme lucht wentelen opnieuw de zwaluwen, ergens hoog meen ik een leeuwerik te zien stijgen. Daarboven het blauw, het smetteloze blauw dat me herinnert aan de fresco’s van mijn vader. Niets laat me vermoeden dat het oorlog is’.

Deze drie zinnen uit het boek ‘Oorlog en Terpentijn’ van Stefan Hertmans inspireerden geluidskunstenaar Cilia Erens tot het maken van een geluidswandeling over De Eerste Wereldoorlog waarin de natuur zelf de hoofdrol speelt.

De GPS gestuurde wandeling loopt over het Hagevenpad door een natuurgebied op de grens van België en Nederland tussen Grenspaal 185 en een houten Landhek ten westen ervan.

 

Opnamelocaties:

 • Hagevenpad Limburg België
 • Atlantikwall Museum Noordwijk Nederland
 • La Chapaudie Dordogne Frankrijk
 • Comrie Schotland Engeland
 • Museum Flehite Amersfoort Nederland
 • Asielzoekerscentrum Breda Nederland
 • ‘We Are Here’ Amsterdam Nederland

 

 

 

Bio Cilia Erens

De Nederlandse geluidskunstenaar Cilia Erens pioniert met binauraal geluid sinds 1982. Kenmerkend voor haar werk is dat ze in haar geluidswandelingen, geluidspanorama’s en -installaties puur alledaags geluid gebruikt om de verbeelding aan te spreken. Haar publiek draagtkoptelefoons of oordopjes om (de illusie van) het drie dimensionale geluidseffect te kunnen ervaren.

Luisteren naar Erens’ composities levert altijdeen nieuwe werkelijkheid op binnen de bestaande, een vorm van ‘augmented reality’.

In de geluidsvoorstelling ‘Silencer, over de stilte van het zwijgen’ (2005) speelt haar achtergrond als theatermaker mee. Haar studie planologie resulteerde in geluidswandelingen in Vinex-locaties en in ‘Landing Soon’, een Artist-in-residence programma in Yogyakarta Indonesië (2009).

http://www.cilia-erens.nl/

Terug

Klankpunt delen

t
f

Meer informatie

Locatie

Tussenstraat 10, 3910 Neerpelt

Openingstijden

Altijd toegankelijk