Klankatlas

Benjamin Van Esser – Kluis

l
r

Benjamin Van Esser creëerde een luisterwandeling aan de Achelse Kluis. De compositie kan worden ervaren via een mobiele applicatie en maakt deel uit van Klankroute Wereldoorlog I (Noord-Limburg).

De luisterwandeling ligt in het Engelse parkje tegenover de ingang van de Achelse Kluis. De wandeling maakt deel uit van de Klankroute Wereldoorlog I (Noord-Limburg), waarvoor ook Gerrit Valckenaers (BE), Cilia Erens (NL) en Bart van Dongen (NL) locatie-gebaseerde composities schreven. Meer info over de klankroute met GPS-app op Klankatlas: http://www.klankatlas.eu/routes/klankroute-wereldoorlog-i-noord-limburg/ Alle wandelingen kunnen best gedaan worden met hoofdtelefoon of oortjes.

Kluis

Kluis is opgebouwd rond 6 grotere composities. Deze bevinden zich telkens op een plaats waar de bezoeker kan gaan zitten. Op ieder pad naar zo’n ‘zwaartepunt’ toe wordt telkens een tip van de muzikale sluier gelicht. Hiernaast bestaan er in het parcours een aantal kruispunten waar de bezoeker, op basis van de muzikale inrichting, kan kiezen hoe hij zijn wandeling verderzet.

De aanwezigheid van de Eerste Wereldoorlog is één van de thematische ankerpunten van dit werk. Zo vindt men onderweg een verwijzing naar de Dodendraad en waant men zich bij momenten in het midden van een veldslag. Hiernaast wordt ook het sacrale aspect van de locatie onderstreept. Kerkelijke gezangen worden op eigenzinnige manier verwerkt en ook de klok die luidt in de Sint-Benedictusabdij dient als inspiratiebron voor een aantal composities.

Naast een aantal digitale elementen bestaat het instrumentarium voor Kluis voornamelijk uit strijkinstrumenten. Karakteristiek voor deze instrumentengroep is de ‘trage aanslag’ die zich manifesteert bij het strijken op de snaar. Dit gegeven staat in schril contrast met de geweerschoten die aan de Achelse Kluis te horen waren tijdens de Eerste Wereldoorlog maar symboliseert tevens het vredevolle karakter van de huidige omgeving. Van strijkkwartet tot elektroakoestisch duet, strijkers worden in verschillende hoedanigheden over Kluis uitgesmeerd.

Desalniettemin is de muzikale invulling niet per definitie vredevol. Nu eens consonant, dan weer experimenteel; Een vleugje minimalisme maar ook elektro-invloeden maken van Kluis een gevarieerd parcours waar iedere bezoeker zijn eigen muzikale compositie kan wandelen.

Benjamin Van Esser

 

Bio Benjamin Van Esser

Benjamin Van Esser is pianist, elektronica specialist, improvisator en componist, actief in hedendaagse en experimentele muziek. Hiernaast is hij werkzaam als onderzoeker en begeleider aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en onderwijst hij muziektechnologie en begeleidingspraktijk aan de Kunstacademie Zaventem.

Als componist verzorgde Benjamin opdrachten voor organisaties zoals Transit Festival, Festival Voorwaarts Maart, Musikfestspiele Sanssouci, ensembles zoals Nadar Ensemble, ChampdAction, Lunatree en verscheidene regisseurs en choreografen. Als improvisator ligt zijn focus op de versmelting van akoestische en elektronische elementen in een real-time omgeving.

Niettegenstaande een grote verscheidenheid aan idiomen is er een duidelijk ‘leitmotiv’ aanwezig in Benjamins werk : metrische ambiguïteit. In zijn composities en improvisaties onderzoekt hij mogelijkheden omtrent een ‘trompe l’oreille’ effect rond de parameter ‘tijd’.

http://benjaminvanesser.be/

Terug

Klankpunt delen

t
f

Meer informatie

Onstaansdatum

2015

Locatie

De Kluis 1, Hamont-Achel

Openingstijden

Altijd toegankelijk