Klankatlas

Beiaard Onze-Lieve-Vrouwebasiliek Tongeren

l
r
beiaard tongeren
o.l.v. basiliek tongeren
beiaard tongeren
beiaard tongeren
beiaard tongeren
beiaard tongeren

In de klokkentoren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren hangt één van de zeven beiaarden in Belgisch Limburg.

De statige toren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek werd in 2000 door Unesco erkend als werelderfgoed. Hoewel een belforttoren meestal een toren aan een burgerlijk pand is, gaat het in dit uitzonderlijk geval om de toren van een religieus gebouw. Het Tongers belfort werd gebouwd tussen 1204 en 1509 en is 64 meter hoog. In de bovenste compartimenten werd in 1586 de eerste beiaard geïnstalleerd.

Twaalf jaar later brandde de toren af en smolten de klokken. Ook tijdens de grote stadsbrand van 1677 ging de beiaard volledig verloren. In 1782 werd door de Luikse klokkengieter François Chaudoir een nieuwe beiaard geïnstalleerd. Chaudoir maakte nog gebruik van enkele oudere klokken uit 1568 en 1677. Niet minder dan 7 klokkengieters zouden in de loop der eeuwen nieuwe klokken gieten, waardoor de Tongerse beiaard een allegaartje werd van uiteenlopende signatuur. Klokkengieters hielden zich slechts sporadisch bezig met het gieten van beiaarden waardoor ze de stemtechniek, om er een welluidend geheel van te maken, niet helemaal beheersten.

In 2001 werd het instrument integraal gerestaureerd en verder uitgebreid. De huidige beiaard bevat 49 klokken en weegt 8.044kg. Hij werd integraal herstemd en kan nu de vergelijking doorstaan met de beroemdste Vlaamse beiaarden.

Luc Ponet voor B-Classic 2012

Lees meer over het unieke beiaardpatrimonium in Limburg.

Terug

Klankpunt delen

t
f

Meer informatie

Locatie

Stadhuisplein, Tongeren