Klankatlas

Beiaard Sint-Quintinuskathedraal Hasselt

l
r
beiaard hasselt
sint-quintinuskathedraal van hasselt

In de toren van de Sint-Quintinuskathedraal van Hasselt bevindt zich één van de zeven beiaarden in Belgisch Limburg.

De kathedraal is niet het werk van één bouwmeester of van één tijd: men heeft er maar liefst acht eeuwen aan gewerkt en diverse bouwstijlen, van romaans over gotisch tot neogotisch, zijn er vertegenwoordigd. Ook de beiaard heeft een woelige geschiedenis gekend. Nadat in 1752 de oorspronkelijke torenspits getroffen werd door de bliksem en het zestiende-eeuwse klokkenspel vernield werd, gaf het stadsbestuur de opdracht om een nieuwe beiaard van drie octaven te gieten. Deze beiaard bleek echter snel van povere kwaliteit en nadat de bliksem in 1751 opnieuw toesloeg, besloot men om de slechte klokken te hergieten en dertig nieuwe klokken toe te voegen.

In 1911 werd het klavier en de beiaardmechaniek aangepast naar het Mechelse model van Jef Denyn. Later voegde men enkele keren nieuwe klokken toe aan het instrument, zodat de teller uiteindelijk op 53 kwam te staan. De beiaard van Hasselt wordt vandaag beschouwd als één van de beste klokkenspellen van het land.

De klokkentoren is vandaag ingericht als het Stedelijk Beiaardmuseum. Tijdens een klim langs 168 trappen wordt de geschiedenis van de toren en de beiaard verteld en de werking van torenuurwerken en beiaarden in het algemeen toegelicht. Bovenaan, na een passage langs de 18e-eeuwse speeltrommel en de beiaardierskamer, krijgt de bezoeker van op de klokkengallerij een adembenemend uitzicht over de Hasseltse binnenstad.

Bron: Noël Reynders, art. ‘Beiaarden in Limburg’, Vlaanderen, jaargang 26, Christelijk Vlaams Kunstenaarsverbond, Roeselare, 1977.

Lees meer over het unieke beiaardpatrimonium in Limburg.

Terug

Klankpunt delen

t
f

Meer informatie

Locatie

Vismarkt, Hasselt