Klankatlas

Beiaard Sint-Martinuskerk Genk

l
r

De Sint-Martinuskerk in Genk herbergt één van de zeven beiaarden in Belgisch Limburg.

De Genkse beiaard is in vergelijking met zijn soortgenoten in andere steden een relatief jong instrument. Toch is de beiaard sinds de inwijding in 1960 voor Genk een vaste waarde geworden. Tot voor 1960 had Genk geen beiaard. De Sint-Martinuskerk had doorheen de eeuwen wel verschillende luidklokken. Op 20 oktober 1945 sloeg het noodlot toe: het centrum van Genk werd door een bommenregen zwaar beschadigd. De oude Sint-Martinuskerk, die dateerde uit 1858 met een vijftiende eeuwse toren, werd afgebroken.

Een nieuwe kerk werd tussen 1950 en 1953 op dezelfde locatie gebouwd. Na Expo’58, de wereldtentoonstelling te Brussel – waar in het paviljoen ‘Vrolijk België’ een klokkenspel hing – besliste het gemeentebestuur van Genk een beiaard te laten installeren. De beiaard van Genk bestaat uit 52 klokken, met een bereik van vier octaven. Vijf klokken doen ook dienst als luidklokken.

Op zondag 3 april 1960 werd de beiaard officieel gewijd. Jos De Greeve werd de eerste beiaardier van Genk. Toen hij overleed in 1974, volgde Jos Wouters hem op als stadsbeiaardier en tevens organist van de Sint-Martinuskerk. Het is op zijn advies dat een stedelijke beiaardcommissie werd opgericht die jaarlijks zomerconcerten met gastbeiaardiers programmeerde.

In 1989 liet het toenmalige gemeentebestuur het bestaande klavier vervangen. De beiaard werd toen een toon hoger getransponeerd. In 1992 gebeurden een aantal aanpassingen: de cabine werd aangekleed met hout en nieuwe vensters en het elektrisch trommelspeelwerk werd door een computer vervangen.

De 52 klokken van de beiaard hebben een totaalgewicht van 11 576 kg. De grootste klok weegt meer dan 2 339 kg en de kleinste klok minder dan 8,5 kg. De volledige beiaardinstallatie, inclusief de stalen klokkenstoel, weegt meer dan 35 ton.

Bron: brochure ‘De Genkse Beiaard’, 2012

Lees meer over het unieke beiaardpatrimonium in Limburg.

Terug

Klankpunt delen

t
f

Meer informatie

Handige Links

beiaard.org

Locatie

Molenstraat 2C, 3600 Genk

Opdrachtgever

Stad Genk