Klankatlas

Bart van Dongen – Gelukzoekers, zo noemen ze ons

Bart van Dongen creëerde een luisterwandeling aan de looppiste op Provinciaal Domein Dommelhof, bij Klankenbos (Neerpelt). De compositie kan worden ervaren via een mobiele applicatie en maakt deel uit van Klankroute Wereldoorlog I (Noord-Limburg).

De luisterwandeling ligt bij de looppiste van Provinciaal Domein Dommelhof, aan Klankenbos (Neerpelt). Wandel op paadje rondom de looppiste. De wandeling maakt deel uit van de Klankroute Wereldoorlog I (Noord-Limburg), waarvoor ook Gerrit Valckenaers (BE), Benjamin Van Esser (BE), Cilia Erens (NL) locatie-gebaseerde composities schreven. Meer info over de klankroute met GPS-app op Klankatlas: http://www.klankatlas.eu/routes/klankroute-wereldoorlog-i-noord-limburg/ Alle wandelingen kunnen best gedaan worden met hoofdtelefoon of oortjes.

 

Gelukzoekers, zo noemen ze ons

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtten circa een miljoen Belgen de grens over naar Nederland. Er ontstonden tussen 1914 en 1918 talloze Belgische vluchtelingendorpen aan Nederlandse zijde. Eén daarvan was het vluchtoord van Uden, in Noord-Brabant. Daar streken duizenden Belgische vluchtelingen neer op de uitgestrekte heide ten noorden van het dorp.

In het vluchtoord was het echter niet altijd kommer en kwel. De Belgen bouwden er tijdens hun verblijf heel wat culturele activiteiten op, zoals ateliers, werkplaatsen en toneel. Vandaag, anno 2015, zijn zelfs de contouren van de Belgische wielerbaan nog zichtbaar in Uden.

Bart van Dongen (NL) maakte een soundscape geïnspireerd op deze vluchtelingenproblematiek. Zijn soundscape is zowel aan deze wielerbaan in Uden te horen als hier aan de looppiste in Neerpelt te horen is. Zo verenigt hij de twee plekken aan beide zijden van de landsgrens in één compositie.

De soundscape bevat drie tracks:

  • Fiets: staat voor de wielerbaan in het Vluchtoord van Uden.
  • Stem: brengt het verleden in relatie met de actualiteit.
  • Orgel: staat voor psychologische oorlogsvoering. In de Eerste Wereldoorlog werd ultralaag geluid (17 Hz) gebruikt om soldaten te desoriënteren.

 

Bio Bart van Dongen

Bart van Dongen (1959), componist, musicus en conceptueel kunstenaar, won in 2007 de tweejaarlijkse Brouwerij Cultuurprijs voor de stad ‘s-Hertogenbosch. Uit hetjuryrapport: ‘Een constante in zijn werk is dat compositie, improvisatie en concept altijdeen drie-eenheid zijn. […] De handeling ter plekke vormt daarmee een belangrijkonderdeel van zijn kunst.’ Bart van Dongen is initiatiefnemer van diverse projecten, diealle één ding gemeen hebben: een zoektocht naar nieuwe muziek of op z’n minst nieuweklanken. Hij sluit niets uit en wijst niets af; ogenschijnlijk tegengestelde krachten weethij met elkaar te verbinden en aan te moedigen.

Deze creatie werd mede mogelijk gemaakt door BesteBuren. De soundscape in Uden werd gepresenteerd in het kader van PNEM Sound Art Festival.

Terug

Klankpunt delen

t
f

Meer informatie

Locatie

Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, Neerpelt

Openingstijden

Altijd toegankelijk