Klankatlas

50 km²

l
r
thomas smetryns en jonathon kirk - 50 km²
thomas smetryns en jonathon kirk - 50 km²

50 km² (2011) is een soundscape die Thomas Smetryns en Jonathon Kirk maakten in opdracht van Musica, Impulscentrum voor Muziek.

De Voerstreek groepeert de zes kleine dorpjes die in 1976 fusioneerden tot de gemeente Voeren. De totale oppervlakte bedraagt 50 km², het gebied is een paradijs van natuur en rust. De zes dorpen, zes kerktorens en zes dialecten van Voeren inspireerden Thomas Smetryns en Jonathon Kirk voor hun soundscape 50 km². Onder andere wielertoeristen, wandelaars, koeien, een forellenkwekerij, een orgel en kerkklokken kregen een plaats in hun creatie.

Thomas Smetryns (°1977, België) studeerde compositie bij Godfried-Willem Raes en gitaar, luit en theorbe bij Ida Polck en Philippe Malfeyt aan het Conservatorium van Gent. Als componist is hij erg geïnteresseerd in het zoeken naar een nieuwe, experimentele muziekpraktijk die verankerd is in een historisch en/of een maatschappelijk onderbewustzijn. Deze interesse deelt hij met de Amerikanen Brent Wetters en Jonathon Kirk, met wie hij het componistencollectief Medusa vormt.

Jonathon Kirk (Verenigde Staten) is componist, geluidskunstenaar, improvisator en docent. Hij is gevestigd in Chicago en werkt nauw samen met componist en geluidskunstenaar Lee Weisert. Zijn werk werd gepresenteerd in de Tate Modern in Londen, op het International Animation Festival, in het Weisman Museum of Art in Minneapolis, op het Courtisane festival in Brussel, …

Lees het interview met Thomas Smetryns over 50km².

Beluister ook de andere soundscapes van Belgisch Limburg.

Terug

Klankpunt delen

t
f

Meer informatie

Kunstenaar(s)

Jonathon Kirk, Thomas Smetryns

Locatie

3790 Voeren