Klankatlas

Atelier De Stad Hasselt-Genk

Zes jonge geluidskunstenaars op zoek naar de akoestische identiteit van Hasselt en Genk

Op 15 oktober 2013 deden Musica (Neerpelt), Z33 (Hasselt) en C-Mine Cultuurcentrum (Genk), met de steun van Canvas, een publieke oproep aan jonge geluidskunstenaars om aan de slag te gaan met ‘het geluid’ van Hasselt en Genk. Uit de meer dan 40 inzendingen uit binnen- en buitenland kozen de juryleden zes projectvoorstellen.

l
r

Hasselt en Genk zijn de twee grootste steden in Limburg en liggen slechts op een boogscheut van elkaar. Ze hebben echter elk een eigen karakter: Hasselt, de pittoreske shoppingsstad met haar jenever, Sint-Quintinuskathedraal en een toenemende studentenpopulatie; tegenover de multiculturele industriestad Genk, die het recente mijnverleden nog vers in het geheugen heeft. De laatste decennia groeien Hasselt en Genk hoe langer hoe meer naar elkaar toe, zowel geografisch als socio-cultureel. Hoe langer hoe meer profileren ze zich als een gemeenschappelijk handelscentrum en een eengemaakte cultuurmetropool.

De verschillen en gelijkenissen tussen beide steden kan je niet enkel zien, maar ook horen. Elke stad heeft een eigen, unieke urban soundscape. Voor Atelier De Stad Hasselt-Genk gaan zes (geluids)kunstenaars precies op zoek naar deze ‘akoestische identiteit’. Samen of individueel pluizen ze de steden uit en maken ze hun structuur hoorbaar. Welke geluiden typeren Hasselt en haar inwoners? Wat klanken gaan er schuil in de Genkse ondergrond?

De geselecteerde kandidaten zijn:

Marieke van de Ven

Marieke van de Ven (°1985 – NL) studeerde compositie en sound design op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Haar interesse voor lokale cultuur en landschap giet ze in een poëtische geluidswandeling op en rond C-Mine in Genk. Het wordt geen informatieve audiotour, maar een poëtische vertelling waarin de luisteraar geprikkeld wordt om anders te kijken en te mijmeren over het landschap in verhouding tot mens en stad.

http://www.mariekevandeven.nl/

Koenraad Vandersyppe

Koenraad Vandersyppe (°1989) is master in de mediakunsten aan het KASK in Gent. Met het oog op een akoestische verbinding tussen Hasselt en Genk wil hij een gemeenschappelijke, artificiële taal ontwerpen, waarin klanken van zowel het Genkse als het Hasseltse dialect vervat zitten. Deze nieuwe klankentaal zal te horen zijn in een geluidsinstallatie aan de tuikabelbrug, halfweg tussen beide steden.

http://www.koenraadvds.be/

Tim Finoulst

Tim Finoulst (°1986) studeerde elektrische gitaar aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en is actief in jazz, pop en vrije improvisatie. Tim Finoulst wil improviseren op openbare locaties in Hasselt en Genk en daarbij zijn gitaar letterlijk inpluggen in de stad. Met behulp van transducers brengt gebruikt hij allerlei objecten en materialen als ‘versterker’ voor zijn gitaarspel, zoals bushokjes, vuilbakken en industriële machines. Als ‘mobiel’ element kan hij op alle mogelijke plaatsen ingeschakeld worden tijdens De Unie Hasselt-Genk.

http://www.timfinoulst.com/

Simon Halsberghe

Simon Halsberghe (°1983) is master in de mediakunsten aan het KASK in Gent. Voor Atelier De Stad Hasselt-Genk meet hij zich de rol van ‘eyeopener’ aan: hij wil mensen de pure materialiteit van de stad laten zien en horen, zonder daaraan een functie of betekenis te geven. Onopvallende, verwaarloosde en schijnbaar onbelangrijke plaatsen en objecten worden op beeld en geluid vastgelegd en getoond in verstilde, poëtische videocreaties.

Joris Gielen

Joris Gielen (°1984) studeerde sound design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Met zijn opnameapparatuur trekt hij Hasselt en Genk in om karakteristieke en verborgen geluiden op te nemen. Hij gaat op zoek naar de typische akoestische kenmerken van de steden met als centrale vraagstuk: wat zijn de verschillen, waar liggen de raakvlakken? Met dit materiaal creëert hij muzikale composities en soundscapes.

Caroline Claus

Caroline Claus (°1980) behaalde een master in de sociologie aan de UGent, en stedenbouw en ruimtelijke planning aan Erasmus Hogeschool en VUB. Ze benadert het project dan ook vanuit een geografische en cultuurhistorische invalshoek. In het bijzonder stelt zij zich de vraag welke rol geluid speelt bij stadsontwikkeling. Voor Atelier De Stad Hasselt-Genk voert Caroline Claus een diepgaand onderzoek naar de geografische structuur van beide steden. Met deze input creëert ze participatieve wandelingen en geo-akoestische kaarten.

Atelier De Stad Hasselt-Genk brengt artistieke creatie en urbanistiek onderzoek samen. In een eerste fase trekken de zes kunstenaars er op uit om veldonderzoek te voeren: ze maken field recordings op openbare plaatsen, maken kennis met lokale groepen en gemeenschappen, werken socio-muzikale projecten uit, bestuderen de dialecten of brengen de ruimtelijke structuur in kaart. In een tweede fase brengen ze hun bevindingen tot een artistieke synthese. Dit resulteert in ‘geluidswandelingen’, composities, klankinstallaties, sound maps, improvisatiesessies of video’s.

Timing:

  • 21 juni-5 oktober: performances tijdens De Unie Hasselt-Genk
  • 20 september-5 oktober: geluidstentoonstelling in C-Mine Cultuurcentrum / klankinstallatie aan de tuikabelbrug over het Albertkanaal
  • 5 oktober: open luchtperformance aan de tuikabelbrug over het Albertkanaal

Atelier De Stad Hasselt-Genk is een samenwerking tussen Musica, Impulscentrum voor Muziek, Z33 – het huis voor actuele kunst van de Provincie Limburg, C-Mine Cultuurcentrum en Canvas. Het project kadert binnen De Unie Hasselt-Genk, een project met kunst in de open ruimte van Z33 in samenwerking met de steden Hasselt en Genk.

Lees meer over Het Geluid van Hasselt-Genk op de Klankatlas.

Meer info Atelier de Stad (Canvas): http://www.atelierdestad.be/

Reageren

Laat ons weten wat je denkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

Nog geen reacties. Wees de eerste, en plaats een reactie

Artikel delen

t
f